هل الجيلاتين حلال أم حرام؟
الجيلاتين هو مادة ثخينة تستخدم في العديد من المنتجات. إن الجيلاتين يعطي للطعام منظر جميل، على سبيل المثال في السكاكر، بعض أنواع الكيك والحلوى، زبدة الهالفارين الأدوية وأيضاً النبيذ والبيرا.
الجيلاتين يصنع من البروتين. هذا البروتين يستخرج غالباً من جلد أو عظام الخنزير وأحياناً من البقر أو الدجاج. ولأن هذا الجيلاتين غالباً يتم تصنيعه من الخنزير فإنه ليس حلال أي حرام. وإذا تم تصنيعه من البقر أو من الدجاج المذبوح بطريقة حلال فهو حلال.
في أي المنتجات يوجد الجيلاتين؟
-المشروبات كعصير الفواكه
– المشروبات الكحولية كالنبيذ والبيرا
– بعض أنواع السكاك
– الحلوى التي بالزبادي (بودينغ)
– زبدة الهالفارين
– الأدوية و الفيتامينات
الجيلاتين يستخدم أيضاً في الطبخ كإضافة أوراق الجيلاتين أو مسحوق (باودر) الجيلاتين ليعطي قوام متماسك ومزيج هلامي للطعام.
نصائح:
-ماركة حلال: إذا كان هناك علامة حلال على المنتج فهذا يعني أن هذا المنتج منتجاً وفقاً لقوانين الحلال، وبالتالي بإمكانك تناوله.
-ماركة النباتي (فيخيتاريس أو فيجيتيريان): إذا وجدت هذه العلامة على المنتج فهذا يعني أن المنتج لايحوي أي من مشتقات الحيوان أو الإي نومر المشتق من الحيوان. E-nummer
– إي تيكيت: على الإي تيكيت يوجد محتويات المنتج. أحياناً يسمى الجيلاتين بمسمى آخر وهو
‘colloïdaal proteine’
ويعني بالعربي البروتين الغروي أو الغرواتي وهو حرام وليس حلال.
الإي نومر وهي مواد تضاف على الطعام وتعني الأرقام الإلكتروني. الإتحاد الأوربي موافق عليها. E-nummers- هذه الأرقام (المواد) قد يكون مصدرها من الحيوان وبالتالي فقد تكون ليست حلال. إذا كنت لاتريد أن تأكل مواد من مصدر حيواني فيجب عليك أن لاتشتري المنتجات التي تحتوي على الأرقام الإلكترونية التالية، العديد منكم يعرف عن هذه الأرقام، في الأسفل هنا ستجد الأرقام مع اسم المادة الذي يحتويها الرقم:
E-nummers
• E120 Cochenille, karmijnzuur, karmijn (rode kleurstof gemaakt van lakschildluizen)
• E161G Canthaxanthine
• E304i Ascorbylpalmitaat
• E422 Glycerol
• E431 t/m E436 Vetzuuresters van polyoxyethyleen
• E442 Ammoniumfosfatiden
• E470 A&b zouten van vetzuren
• E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
• E472a-f Esters van E471
• E473 Suikeresters
• E474 Sucroglyceriden
• E475 Polyglycerolesters van vetzuren
• E477 Propyleenglycolesters van vetzuren
• E479b Thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door reactie met E471
• E481 Natriumstearyol-2-lactylaat
• E482 Calciumstearyol-2-lactylaat
• E483 Stearyltartraat
• E491 t/m E495 Vetzuuresters van sorbitaan
• E570 Vetzuren
• E626 t/m E629 Guanylzuur en guanylaten
• E630 t/m E633 Inosinezuur en inosinaten
• E635 Natriumribonucleotiden
• EE640 Glycine en zijn natriumzout
• E904 Schellak
• E920 l-cysteïne
• E1518 Glyceryltriacetaat

المصادر:
https://www.halalcorrect.com/wat-is-gelantine/
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/hoe-let-je-op-dierlijke-e-nummers-en-ingredienten.aspx
https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/wat-is-gelatine-en-waarin-zit-gelatine
النص بالهولندية موجود بأول تعليق

 

Gelatine halal of haram?
Gelatine wordt gebruikt als bindmiddel in veel producten. Door gelatine ziet het eten er mooi uit. Dit is bijvoorbeeld, snoep, pudding, halvarine, wijn, bier en medicijnen. Gelatine wordt gemaakt van eiwit. Dit eiwit wordt meestal gehaald uit huid en botten van varkens (en soms rund of kip). Omdat er vaak varken in zit is het meestal niet halal. Hoe kom je hier achter?
Halal of haram
Gelatine dat gemaakt is van varken is haram. Als gelatine gemaakt is van rund dat halal is geslacht is de gelatine halal. Dit is meestal niet het geval. Meestal is gelatine dus haram.
Waar zit het in?
Gelatine wordt gebruikt om producten te binden en mooier te maken. In de supermarkt koop je bijvoorbeeld:
• Drinken zoals vruchtensap
• Alcoholische drank zoals wijn en bier
• Snoep zoals drop en pepermunt
• Toetjes zoals pudding
• Halvarine
• Medicijnen en vitamine
Gelatine wordt ook gebruikt bij het koken. Er wordt dan gelatineblaadjes of gelatinepoeder gebruikt. Dit is om eten te binden of helder te maken.
Tips
• Halal- keurmerk: Als er een halal keurmerk op het product staat zijn de halal-regels gevolgt. Dit mag je eten.
• Vegetarisch keurmerk: Als het product een vegetarisch keurmerk heeft zitten er geen onderdelen of E-nummers in van dieren.
• Etiket: Op het etiket staat wat er in het product zit. Soms wordt gelatine ‘colloïdaal proteine’ genoemd. Dit is haram.
• E-nummers: E-nummers zijn stoffen die aan eten toegevoegd worden. Deze zijn door de EU goedgekeurd. Deze stoffen kunnen komen uit dierlijke producten. Deze zijn haram.
Als je geen dierlijke stoffen wil eten moet je de volgende E-nummers niet kopen:
E-nummers
• E120 Cochenille, karmijnzuur, karmijn (rode kleurstof gemaakt van lakschildluizen)
• E161G Canthaxanthine
• E304i Ascorbylpalmitaat
• E422 Glycerol
• E431 t/m E436 Vetzuuresters van polyoxyethyleen
• E442 Ammoniumfosfatiden
• E470 A&b zouten van vetzuren
• E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
• E472a-f Esters van E471
• E473 Suikeresters
• E474 Sucroglyceriden
• E475 Polyglycerolesters van vetzuren
• E477 Propyleenglycolesters van vetzuren
• E479b Thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door reactie met E471
• E481 Natriumstearyol-2-lactylaat
• E482 Calciumstearyol-2-lactylaat
• E483 Stearyltartraat
• E491 t/m E495 Vetzuuresters van sorbitaan
• E570 Vetzuren
• E626 t/m E629 Guanylzuur en guanylaten
• E630 t/m E633 Inosinezuur en inosinaten
• E635 Natriumribonucleotiden
• EE640 Glycine en zijn natriumzout
• E904 Schellak
• E920 l-cysteïne
• E1518 Glyceryltriacetaat
Bronnen:
https://www.halalcorrect.com/wat-is-gelantine/
http://www.voedingscentrum.nl/…/hoe-let-je-op-dierlijke…
https://www.vegetariers.nl/…/wat-is-gelatine-en-waarin…

Print Friendly, PDF & Email